Ik ben momenteel met zwangerschapsverlof en zal naar verwachting begin 2025 weer starten met groepslessen en andere activiteiten. Bedankt voor je begrip en ik kijk ernaar uit om je in het nieuwe jaar weer te zien!
Veel gestelde vragen
Welkom bij de veelgestelde vragen pagina van onze hondenschool! Bij hondenschool Quispelt begrijpen we dat het opvoeden en trainen van je trouwe viervoeter soms vragen met zich meebrengt. Daarom hebben we deze pagina samengesteld om de meest voorkomende vragen te beantwoorden en je te voorzien van waardevolle informatie.
Wij staan klaar om je te begeleiden bij elke stap van het trainingsproces. Of je nu een nieuwe puppy hebt of een volwassen hond met gedragsproblemen, we streven ernaar om jou en je hond te helpen een sterke band op te bouwen en een gelukkig en gezond leven samen te leiden.
Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen die we regelmatig ontvangen. We hebben ons best gedaan om uitgebreide en duidelijke antwoorden te geven, maar mocht je nog steeds vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat altijd klaar om je te helpen.
Wij hopen dat deze veelgestelde vragen pagina een waardevolle bron voor je zal zijn. We raden je aan om deze pagina regelmatig te raadplegen, omdat we deze bijwerken met nieuwe vragen en antwoorden op basis van de feedback van onze cursisten.
Bedankt dat je voor hondenschool Quispelt hebt gekozen om je te begeleiden op je reis naar een betere relatie met je hond. We kijken ernaar uit om je binnenkort te ontmoeten en samen te werken aan het creëren van een harmonieuze band met je trouwe metgezel.
Hoe kan ik mijn puppy zindelijk maken?
Het zindelijk maken van een puppy is een belangrijk onderdeel van de opvoeding en vereist consistentie en geduld. Volg deze stappen om je puppy succesvol zindelijk te maken:
- Creëer een routine: Stel een regelmatig schema op voor het uitlaten van je puppy. Neem hem bijvoorbeeld direct na het ontwaken, na het eten, na het spelen en voor het slapengaan mee naar buiten. Een consistente routine helpt je puppy te begrijpen dat jij op tijd bent om zijn behoeften buiten te doen.
- Kies een specifieke plek: Wijs een specifieke plek aan in een buitenruimte (het meest dichtbij zijnde perkje) waar je wilt dat je puppy zijn behoeften doet. Neem hem altijd mee naar dezelfde plek, zodat hij leert associëren dat dit de juiste plek is om te plassen en poepen. Daarnaast helpt dit de pup voldoende tot rust te komen op de buiten locatie. Vaak doen pups hun behoefte niet buitens huis wegens te veel afleiding. Hoe meer je aan de wandel gaat, hoe meer prikkels de pup zal ontvangen. Hoe meer prikkels des te moeilijker het wordt voor de pup om zijn/haar behoefte te doen.
- Prijs goed gedrag: Beloon je puppy uitbundig en geef hem een traktatie zodra hij zijn behoefte buiten heeft gedaan. Je mag je pup het gevoel geven dat ze op de koninklijke troon worden gezet voor het doen van hen behoefte. Dit positieve bekrachtiging helpt je puppy te begrijpen dat hij iets goeds heeft gedaan en zal er voor zorgen dat hij dit graag nog eens doet.
- Voorkom ongelukjes binnen: Hou je puppy goed in de gaten en let op tekenen dat hij moet plassen of poepen, zoals snuffelen, rondjes draaien of onrustig gedrag. Als je deze tekenen opmerkt, breng hem dan direct naar buiten. Vermijd straffen voor ongelukjes binnen, omdat dit verwarring kan veroorzaken en het vertrouwen van je puppy kan schaden. En onthoud dit: de pup moet altijd plassen na: -eten/drinken, -spelen/trainen, -slapen. Hoor jij je pup wat water drinken, zet een timer. Na een gemiddelde van 10 minuten zal de pup een plasje moeten doen.
- Gebruik een bench: Een bench kan handig zijn bij zindelijkheidstraining, omdat puppy’s van nature hun slaapplaats schoon willen houden. Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is voor je puppy om comfortabel te liggen, maar niet te groot, zodat hij niet in een hoekje kan plassen en dan ergens anders kan gaan liggen. Laat je puppy regelmatig uit de bench om buiten zijn behoeften te doen.
- Wees geduldig: Het zindelijk maken van een puppy kost tijd en geduld. Onthoud dat ongelukjes onderdeel zijn van het leerproces. Blijf consistent, beloon goed gedrag en wees niet ontmoedigd door tegenslagen.
Heel veel succes met de training, twijfel niet om contact te zoeken bij vragen!
Is puppycursus nodig?
Een puppycursus is sterk aanbevolen voor de opvoeding en socialisatie van je nieuwe harige familielid. Het volgen van een puppycursus biedt tal van voordelen voor zowel de puppy als de eigenaar. Bij Quispelt geloven we dat een puppycursus van onschatbare waarde is voor de ontwikkeling van een gezonde en stabiele hond.
Tijdens een puppycursus leren puppy's belangrijke basisvaardigheden, zoals zindelijkheidstraining, gehoorzaamheidsoefeningen, en het omgaan met verschillende sociale situaties. Dit legt een sterke basis voor verdere training en gedragsvorming op latere leeftijd. Bovendien biedt een puppycursus de mogelijkheid voor je puppy om te leren omgaan met andere honden en mensen, waardoor ze sociale vaardigheden ontwikkelen en mogelijke gedragsproblemen op latere leeftijd kunnen worden voorkomen.
Naast de voordelen voor de puppy, is een puppycursus ook van onschatbare waarde voor eigenaren. Je krijgt deskundige begeleiding van ervaren hondentrainers die je helpen begrijpen hoe je het beste met je puppy kunt communiceren en hoe je positieve trainingsmethoden kunt toepassen. Dit vergroot niet alleen het vertrouwen tussen jou en je puppy, maar zorgt ook voor een sterke band en een betere gehoorzaamheid. Daarnaast voorkomt het verkeerd aangeleerd en/of onwenselijk gedrag bij de hond.
Kortom, een puppycursus is absoluut aan te raden voor de algehele ontwikkeling en opvoeding van je puppy. Het biedt een geweldige kans om essentiële vaardigheden aan te leren en te werken aan een sterke band tussen jou en je puppy. Bij Quispelt staan we klaar om je te begeleiden in het proces van het opvoeden en trainen van je puppy, zodat je samen een gelukkig en harmonieus leven kunt leiden.
Heb je toch nog meer vragen? Zoek vrijblijvend contact met ons op!
Wanneer start je met de puppycursus?
Het is nooit te vroeg om te starten met puppycursus! Het ideale moment om te beginnen met puppycursus is rond de leeftijd van 8 weken, wanneer de puppy zich het meest openstelt voor nieuwe ervaringen en leert hoe hij zich moet gedragen in zijn omgeving. Maar ook voor jou als eigenaar om gedragsproblemen te voorkomen.
Tijdens deze leeftijd is het belangrijk om de puppy de juiste socialisatie en basisgehoorzaamheid aan te bieden, zodat hij zich op een positieve manier ontwikkelt en leert hoe hij kan omgaan met andere honden, mensen en nieuwe situaties.
Het is dus belangrijk om te beginnen met training voordat eventuele gedragsproblemen kunnen ontstaan. Honden die op jonge leeftijd worden getraind, hebben meestal minder gedragsproblemen en zijn makkelijker met hun omgang en trainen dan honden die op latere leeftijd worden getraind/opgevoed.
Je kunt deze training vormgeven in privéles en/of in groepsles. Dit zal per individu verschillen waar de meeste behoeftes liggen. Voor sommige pups en eigenaren is het prettig om op een latere leeftijd, bijvoorbeeld 15 weken, te starten met de groepslessen. Dit is altijd een prima keuze; wel is het advies dan om minimaal één of twee losse privélessen voorafgaand te nemen, zodat je prettig en goed begeleid van start kunt gaan met de training en opvoeding van jouw pup.
Als uw puppy ouder is dan 16 weken, is het nog steeds niet te laat om te beginnen met training. Honden kunnen op elke leeftijd leren en verbeteren, dus laat Quispelt u helpen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en het verbeteren van jouw band met je hond.
Waarom is een hondenschool belangrijk voor je hond?
Er zijn veel redenen waarom het bezoeken van een hondenschool nuttig is voor zowel de hond als de eigenaar. Hieronder beschrijven we enkele van de belangrijkste voordelen:
- Verbeterde gehoorzaamheid en discipline: Hondentraining helpt bij het begrijpen van hondengedrag en hoe je ze op een positieve wijze kunt trainen. Dit betekent dat de hond beter opdrachten kan uitvoeren en zich beter kan aanpassen in verschillende situaties, zoals tijdens wandelingen en in het bijzijn van andere mensen en dieren. Dit wordt bereikt door goed aangeleerd gedrag en met behulp van de juiste begeleiding van hun eigenaar.
- Versterkte band tussen hond en eigenaar: Hondentraining is een geweldige manier om de band tussen de hond en de eigenaar te versterken. Door samen te werken tijdens trainingen en oefeningen leer je elkaar goed kennen en begrijpen, zo bouw je vertrouwen en respect op voor elkaar. Bij Quispelt draait de training niet alleen om praktische opdrachten maar ook om het plezier samen met je trouwe vriend.
- Voorkoming van problematisch gedrag: Hondentraining kan helpen bij het voorkomen van problematisch gedrag, zoals agressie, angst en ongehoorzaamheid. Het aanleren van juiste gedragingen en technieken kan problemen aanpakken voordat ze uit de hand lopen.
- Socialisatie: Hondentraining is ook een geweldige manier om de hond te leren wat sociaal wenselijk gedrag is naar mens en dier. Het helpt de hond zichzelf te leren kennen, wat de hond zelfverzekerder maakt. Dit is belangrijk voor de algehele gezondheid en het geluk van de hond en kan helpen bij het voorkomen van bijvoorbeeld angst en agressie
Het bezoeken van een hondenschool is niet alleen nuttig voor de hond, maar ook voor de eigenaar. Met hondentraining leert de eigenaar hun hond beter te begeleiden, de training is niet alleen gericht op de hond want ook de eigenaar zal geconfronteerd worden in hun eigen leer proces. Bij Quispelt streven we ernaar om zowel honden als eigenaren te helpen bij het bereiken van hun doelen door middel van effectieve en plezierige training.
Wat zijn de voordelen van training?
Er zijn talloze voordelen verbonden aan het bezoeken van een hondenschool en het volgen van hondentraining. Hieronder beschrijven we enkele van de belangrijkste voordelen:
- Verbeterde gezondheid: Hondentraining kan helpen bij het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid van de hond. Door het uitvoeren van oefeningen en activiteiten die uitdagend en vermoeiend zijn, blijft de hond gezond en fit.
- Versterkt vertrouwen: Hondentraining kan helpen bij het versterken van het zelfvertrouwen van de hond. Dit is belangrijk voor zijn algehele geluk en gezondheid en kan bijdragen aan het voorkomen van angst en stress.
- Verbetering van het gedrag: Hondentraining kan helpen bij het verbeteren van het gedrag van de hond, waaronder gehoorzaamheid, socialisatie en zelfbeheersing. Dit betekent dat de hond beter zal functioneren in verschillende situaties en minder waarschijnlijk is om problematisch gedrag te vertonen.
- Sterkere band met de eigenaar: Hondentraining is een geweldige manier om de band tussen de hond en de eigenaar te versterken. Door samen te werken tijdens trainingen en oefeningen, bouw je vertrouwen en respect op voor elkaar.
- Verhoogde zelfverzekerdheid: Hondentraining kan helpen bij het verhogen van de zelfverzekerdheid van de hond. Door het uitvoeren van uitdagende oefeningen en activiteiten zal de hond overwinningen maken wat helpt in zijn mentale staat.
- Voorkomen van onwenselijk gedrag: Door samen met de hond te trainen voorkom je dat jij zelf, weliswaar onbedoeld, ongewenst gedrag aanleert bij de hond. Zowel hond als mens blijft de rest van hun leven leren. Onze instructeurs blijven zelf ook trainen met hun eigen honden op andere hondenscholen.
Bij Quispelt geloven we in het belang van hondentraining voor het verbeteren van de levenskwaliteit van honden en het versterken van de band tussen honden en hun eigenaren. Onze ervaren instructeurs bieden een uitgebreide selectie van trainingen en cursussen die specifiek zijn ontworpen om honden en eigenaren te helpen bij het bereiken van hun doelen.
Hoe kan ik mijn hond trainen om niet aan de lijn te trekken?
Het trainen van je hond om netjes aan de lijn te lopen is essentieel voor plezierige en ontspannen wandelingen. Hier zijn enkele effectieve methoden om je hond aan te leren hoe hij onstpannen aan de lijn kan lopen:
- Begin met een goede uitrusting: Gebruik een goed passend harnas een sterke, niet-rekbare riem, dus ook geen uitrolbare riem. Mijn favoriete lengte voor een vaste lijn is zo’n 3 meter. Zo heeft de hond voldoende de ruimte op te kunnen snuffelen. Bij deze lijnen staat er constant spanning op de lijn waardoor je de training niet goed kunt uitvoeren. Het gebruik van de juiste uitrusting zorgt voor controle en comfort tijdens het wandelen.
- Beloon goed gedrag: Beloon je hond telkens wanneer hij rustig loopt zonder te trekken. Hierbij hoeft hij niet naast je te lopen, je wilt belonen op het feit dat er geen spanning op de lijn staat. Dit kan in de vorm van spraak en een traktatie, je kunt je beloningsmoment versterken doormiddel van een klikker. Positieve versterking moedigt gewenst gedrag aan en helpt de hond begrijpen wat er van hem verlangt wordt.
- Gebruik positieve trainingsmethoden: Vermijd het gebruik van straf of harde correcties bij het trainen van je hond om aan de lijn te lopen. De hond weet simpelweg nog niet wat je van hem wilt. Het straffen van de hond kan dus alleen maar lijden naar een verstoorde relatie tussen jou en hond waardoor het maken van contact enkel lastiger wordt. Positieve trainingsmethoden, zoals beloningen en lof, werken het beste om gewenst gedrag te stimuleren en een positieve leerervaring te creëren.
- Gebruik korte wandelingen: Als je veel traint tijdens de wandeling hoef je geen meters te maken. De mentale uitdaging put de hond meer uit dan een langere wandeling. Kies kwaliteit over kwantiteit. Kies rustige plekken om je hond te leren wennen aan de lijn, hoe meer afleiding je hebt tijdens de wandeling hoe moeilijker de training wordt. Oefen het bijvoorbeeld ook eens in huis of in de tuin zodat de training begint met veel positieve bekrachtiging.
- Wees consequent: Wees consistent in je training. Beloon je hond alleen wanneer hij loopt zonder te trekken en stop onmiddellijk met wandelen zodra hij begint te trekken. Dit helpt je hond te begrijpen wat gewenst gedrag is en wat niet. Wanneer de hond stopt met trekken na het stil staan kun je weer verder lopen. Beloon hem op dit moment niet met voertjes, het feit dat je weer verder loopt is de belonende werking voor de hond.
- Gebruik positieve afleiding: Gebruik speeltjes, beloningen of stemcommando's om de aandacht van je hond op jou te vestigen tijdens het wandelen wanneer hij ergens naar toe wilt en hierom aan het trekken is aan de lijn. Hierdoor zal hij meer gefocust zijn op jou als zijn begeleider dan op het object waar hij interesse in had.
- Oefen in verschillende omgevingen: Train je hond om aan de lijn te lopen in verschillende omgevingen en situaties, zoals drukke straten of parken. Dit helpt je hond om zich aan te passen aan verschillende prikkels en maakt de wandelingen veelzijdiger. Let wel op, ga niet te snel met je training. Zet je hond op voor succes.
Zorg er eerst voor dat je een prettig rondje in de wijk kan lopen voordat je een drukkere plek opzoekt. Zet je hond op voor succes!
Wat is beter, een halsband of tuig?
Je kunt je hond zowel aan een halsband als een tuig uitlaten. In principe maakt het niet veel uit welke je kiest, maar als een aantal van de volgende punten op jou en je hond van toepassing zijn, is het aan te raden een tuig aan te schaffen:
- De hond trekt aan de lijn.
- De hond kan reactief zijn naar andere honden, of het nu positief of negatief is. Met dit soort situaties komt er veel spanning op de lijn.
- Tijdens het sporten, zowel in training als met fietsen (dit zou naar mijn mening verplicht moeten worden).
- Als je een teckel hebt.
- Als je gebruik maakt van een rolriem of een sleeplijn.
- Als je de hond in een fietsmand hebt of aan een gordel in de auto.
Wanneer je gebruik maakt van een halsband, kies er dan één die breed is, zodat eventuele druk meer verdeeld wordt. Voorkom dat de halsband te strak zit.
Als je een tuig wilt aanschaffen, kijk dan goed of het passend is op het lijf van jouw hond. Kies in ieder geval een tuig met een Y-vorm, waarbij alle drukpunten op het lijf goed verdeeld zijn en de schouderbladen vrij kunnen bewegen. De ring op de borst mag niet op het zachte deel van de keel leunen, maar moet rusten op het harde deel van de borst. De buikrand mag niet voorbij de ribben liggen, maar je wilt deze ook niet te ver naar voren hebben in de oksels. Kijk dus goed naar de maat van je hond. Let op, veel Y-vormige tuigen hebben stukken stof aan het tuig zitten die de druk meer zouden moeten verdelen; vaak zitten de randen van deze vlakken te hoog op de keel, waardoor je alsnog een 'wurgend' effect kunt hebben."
Wat zijn leuke activiteiten die ik met mijn hond kan doen?
Er zijn veel leuke en leerzame activiteiten die je met je hond kunt doen. Denk aan speurwerk, gehoorzaamheidsoefeningen, hersenwerkpuzzels, agility of zelfs dogdance. Deze activiteiten zorgen voor mentale stimulatie en versterken de band tussen jou en je hond. Daarnaast zijn wandelingen in nieuwe omgevingen en speelsessies met andere honden ook geweldige manieren om je hond te laten socialiseren en plezier te hebben.
Opzoek naar meer inspiratie? Geef gerust een belletje!
Hoe kan ik mijn hond voorbereiden op een bezoek aan de dierenarts?
Om je hond voor te bereiden op een bezoek aan de dierenarts, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:
- Maak kennis met de transportmiddelen: Laat je hond wennen aan de transportmiddelen die je gebruikt om naar de dierenarts te gaan, zoals een transportbox of een hondentuigje en riem. Laat hem eraan snuffelen en erin zitten, en beloon hem met lof en traktaties om een positieve associatie te creëren.
- Oefen lichaamsaanrakingen: Raak je hond regelmatig aan op verschillende delen van zijn lichaam, zoals oren, poten en tanden. Dit helpt hem te wennen aan de aanrakingen tijdens een fysiek onderzoek bij de dierenarts. Zorg er te allen tijde voor dat dit een positieve situatie is voor de hond. Wanneer de hond van je weg loopt en/of weg trekt dan ervaart de hond het niet als prettig. Twijfel niet om hulp in te schakelen bij deze training
- Werk aan gehoorzaamheid: Leer je hond basiscommando's zoals "zit", "blijf" en "poot" om zijn gehoorzaamheid te verbeteren. Dit zal helpen bij het beheersen van de commando’s tijdens het bezoek aan de dierenarts. De hond zal zo’n bezoek altijd als prettiger ervaren als je aan hem kan vragen een opdracht uit te voeren in plaats van dat hij word gedwongen in een positie.
- Beloon kalm gedrag: Prijs en beloon je hond voor kalm gedrag tijdens het bezoek aan de dierenarts. Geef hem traktaties wanneer hij rustig blijft zitten of ontspannen gedrag vertoont. Dit zal positieve associaties creëren en zijn angst of spanning verminderen. Laat ook juist je dierenarts veel leuke dingen doen met de hond, laat de dierenarts de hond in een zit vragen en belonen. Zo zal de hond de interactie met de eigenaar liever aan willen gaan. Geef je hond de kans zijn dierenarts te leren kennen.
- Bereid de nodige documenten voor: Zorg ervoor dat je de medische geschiedenis van je hond en eventuele benodigde documenten, zoals vaccinatiegegevens, meeneemt naar de dierenarts. Dit zorgt ervoor dat het bezoek soepel verloopt en alle nodige informatie beschikbaar is.
- Bied steun: Het is oké als je hond gespannen is. Het is een vreemde situatie voor ze waar ze de tijd voor nodig hebben om aan te wennen. Wees er voor je hond, steun hem en laat ze zien dat het allemaal goed komt.
- Ga regelmatig langs de dierenarts zonder dat hij onderzocht moet worden of een prikje moet krijgen. Als ieder bezoek medische nodig is zal de hond al snel een nieuwe negatieve ervaring verwachten.
Door deze stappen te volgen, kun je je hond helpen zich voor te bereiden op een bezoek aan de dierenarts.